Nato изхвърля руски шпиони, но съживява горещата линия с Кремъл

Западният военен съюз възражда стила от Студената война чрез горещи линии до Кремъл и руския генерален щаб в Москва, за да намали шансовете от погрешна преценка на ескалиращата военна конфронтация докато Украинския конфликт увеличава напрежението. НАТО се стреми да засили военните контакти с руснаците и да отърве своята Брюкселска централа от вероятните десетки руски шпиони.
В интервю за Guardian, Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, каза, че в резултат на увеличаване на руската въздушна активност, алиансът прихваща повече руски самолети над Черно, Балтийско и Норвежко море и е необходимо съживяването на преките контакти за намаляване на риска и избягване на недоразумения. "Важно е да имаме контакти на военни с военни в нормална ситуация, така че ако нещо ненормално се случва да сме в състояние да изясним недоразуменията, за да се избегнат ситуации извън контрол" каза Столтенберг. "Прохождаме вътрешните процедури, за да се уверим, че те ще функционират 24/7."
Освен това НАТО се прекъсна повечето контакти с руснаците в централата си в Брюксел и е в процес на изпразване на офисите на десетки руски дипломати и офицери. По силата на решение от миналия месец, размерът на делегациите в седалището в Брюксел на държави извън НАТО е бил ограничен до 30. Руската делегация е единствената която наброява повече от 30 души и е единствената страна, засегната от новото решение. Дипломати и длъжностни лица от НАТО поверително споделят, че предполагат около половината от руските делегати да работят за разузнавателните служби на страната си.
"С руснаците сме решили да спрем всяко практическо сътрудничество, но да запазим каналите на политическия и военен диалог и контакт. Делегация от 30 души е повече от достатъчна за това. Ние, разбира се, почитаме големите жертви, които хората от Съветския съюз са дали в борбата срещу нацизма", заяви Столтенберг. "Но това не извинява поведението на Русия днес. Несигурността се върна в Европа; Русия отново използва сила, за да се променят границите и ние се адаптираме към новата среда на сигурност в Европа. "

Станете почитател на Класа