Проф. Йове Кекеновски: Никола Груевски се мисли за краля - слънце

Ситуацията в Македония напомня на положението през 50-те години на миналия век, когато партията и държавата бяха едно. Това е резултатът от управлението на Никола Груевски и неговата камарила.

Става дума за едно неморално управление, което няма нищо общо с принципите на съвременната демократична държава. През 17 век във Франция управляваше кралят - слънце Луи ХIV. Той е прочут с фразата си, че "Държавата това съм аз", но на смъртния си одър е казал "аз умирам, но държавата трябва да остане". В Македония днес ситуацията е малко по-различна, управляващите са на мнението, че държавата и народът могат да умрат, но те трябва да останат на власт.

За съжаление при сегашното положение, Македония няма шанс да еволюира в правова държава. Положението се влошава от ден на ден. Страхуваме се, че дори можем да загубим статута си на страна кандидат-член за ЕС.

Но е хубаво, че в Македония е започнала революция на съвестта, лошото е, че от страна на нашите управляващи няма нито морал, нито съвест. Хубаво е, че с всеки изминал ден нараства гражданското съзнание на нашите сънародници, които всеки ден научават все нови и нови разкрития за делата на Груевски. Страхувам се обаче, че ситуацията може да ескалира и да се стигне до братоубийствена война. Ние ще стигнем докрай и ще поискаме оставката на това управление.

Настояваме опозицията да се върне в парламента, но това завръщане трябва да бъде придружено с оставката на правителството на Никола Груевски. Трябва да се състави едно ново преходно правителство, чийто мандат да бъде между 12 и 18 месеца. Това е оптималният период, през който новото правителство ще се справи с всички нередности, завещани му от предишното управление. Също така настояваме да се проведе преброяване на населението, защото не може в една държава да имате повече избиратели, отколкото жители. Новата власт на "народното единство" също така трябва да деполитизира администрацията и да реформира правоохранителните органи.

Станете почитател на Класа