Бивш служител на ЦРУ: "Арабската пролет бе благословия за Ал Кайда"

Американските разузнавателни агенции подцениха способността на Ал Кайда да се възползват от политическите вълнения в Близкия изток и да възстанови силите си в региона след убийството на Осама бин Ладен, казва в новата си книга бившият директор в ЦРУ Майкъл Морел.
Според вестник "Вашингтон пост", висши представители на американското разузнаване вече са признали неуспехите си да предвидят последиците от Арабската пролет, която свали няколко правителства в Близкия изток и Северна Африка. Но бившият служител пише, че ЦРУ е утежнило тези грешки с оптимистични оценки, че обърканата ситуация може да се окаже опустошителна за Ал Кайда.
"Ние вярвахме, че избухването на народното въстание ще навреди и ще подкопае Ал Кайда и така казахме на политиците ", пише Морел. Авторът отбелязва, че за разлика от предвижданото, "Арабската пролет бе добре дошла за ислямистките екстремисти в Близкия изток и Северна Африка. От гледна точка на борбата срещу тероризма Арабската пролет се превърна в зима", уточни той.
ЦРУ междувременно, отказа да коментира книгата на Морел, но американски официални лица признават, че последните революционните събития в Близкия изток бързо са се обърнали в полза на Ал Кайда, до голяма степен поради политическите движения, които на пръв поглед изглеждали обещаващи, по-късно не се материализирали в нови ефективни правителства.

Станете почитател на Класа