Италиански министър: "Не можем да си позволим да затворим вратата на Русия"

Малко след като италианското правителство се противопостави на разширяването на обхвата на антируските санкции, италианският министър на външните работи, Паоло Джентилони заяви, че Италия не може да си позволи да затвори вратите към Русия и не може да прекъсне връзките си с Москва. Министърът смята, че украинските власти трябва да предоставят автономия на региона на Донбас.
Налагайки санкции срещу Москва, в съответствие с европейската стратегия, Италия плати "висока цена", каза външният министър в интервю за вестник "La Stampa". "Ние не трябва да затворим всички врати към Русия. [...] Трябва да поддържаме открити каналите с Москва", заяви той.
В допълнение, министърът отбеляза, че Русия играе важна роля в разрешаването на кризите в целия свят и изрази надежда руският президент Владимир Путин да посети италианското Експо-2015 и да се срещне с италианския премиер Матео Ренци.
Говорейки за ситуацията в Украйна, италианският министър заяви, че Италия подкрепя правителството на Порошенко. Въпреки това, той подчерта, че "Киев трябва да направи необходимите, макар и болезнени, икономически и конституционни реформи, включително предоставянето на автономия на Донбас". Според него това ще бъде основният въпрос, който обсъди с президента на Украйна, Пьотър Порошенко, по време на посещението си в Киев на 5 май.

Станете почитател на Класа