Никарагуа одобри инсталирането на нейна територия на Руската система ГЛОНАСС

Народно събрание на Никарагуа одобри споразумението за сътрудничество с Русия, за проучване и използване на космоса за мирни цели. В документа се предвижда монтирането в страната на станция на глобалната навигационна спътникова система ГЛОНАСС, администрирана от Федералната космическа агенция на Русия.
Руско-Никарагуанското споразумение има за цел с помощта на технологията да се натрупа опит и експериментални данни в различни области на космическата наука и да се използват космически технологии и спътници за практически приложения, съобщава Пренса Латина. Указът бе предложен от президента Даниел Ортега, спешно изпраен до Народното събрание, което го одобри в сряда.
Инвестициита за този проект ще бъдат поети от Москва, докато Никарагуанските власти се задължават да отделят земи за строителството на Руската сателитна база. Както е отбеляза Кастро, ръководител на сандинистите в Народното събрание, станцията ГЛОНАСС ще се използва за мирни цели, като се фокусира върху предотвратяване на последиците от природни бедствия.
Възможността за развитие на руската система ГЛОНАСС на територията на Никарагуа бе обсъдена от руския президент Владимир Путин и никарагуанския му колега Даниел Ортега, по време на турнето на руския президент из Латинска Америка миналото лято.

Станете почитател на Класа