Пол Крейг Робъртс: "Легендарната американска икономика вече не съществува"

Легендарната американската икономика вече не съществува, вече е "кауза пердута" и положителните доклади за националния БВП са нагласени за да се избегне вълнението на финансовите пазари, казва американският политолог и икономист Пол Крейг Робъртс. Предварителният доклад за БВП на САЩ, публикуван в сряда от Бюрото за икономически анализи на САЩ е "умишлено преувеличен", което не съответства на икономическата действителност на страната, пише политологът.
"Поддържането на стабилността на финансовите пазари е нещо вкоренено в начина на икономическа отчетност в САЩ", казва анализаторът. "Нито един статистик на правителствена служба не иска да бъде обвиняван за срива на финансовите пазари. Така лошата новина се филтрира бавно," добавя той.
Според Робъртс, когато след един или два месеца се публикува нов доклад, реалната икономическа картина ще бъде "очевидна за всеки, който е преминал поне въвеждащ курс по макроикономика." Икономиката, продължава авторът: "зависи от потребителските разходи, а потребителите имат само два начина да харчат повече: чрез увеличаване на доходите си, или чрез увеличаване на дълговете си. Междувременно, реалните доходи на домакинствата в САЩ са спрели да растат, а нивата на потребителския дълг са твърде високи, за да понесат още по-голям дълг", казва икономистът.
По негово мнение, митичната "нова икономика", обещана на САЩ през 2001 г., в действителност е "трансформиране на някога могъщата икономика в работна сила от третия свят", в която работни места се създават само в областта на услугите, места, които не могат да бъдат експортирани (търговци на дребно, болнични служители и бармани). Вашингтон е подарил американската икономика на азиатските страни с по-ниски разходи за труд. Собствениците и управляващите капитали са се възползвали, но по-голямата част от американците търпят последствията и легендарната американска икономика вече не съществува", заключава той.

Станете почитател на Класа