Джими Картър: "Обединението на Крим с Русия бе неизбежно и e необратимо"

Обединението на Крим с Русия "е  неизбежна стъпка, независимо дали сте съгласни или не", смята бившият президент на САЩ Джими Картър. "Това е нещо, което хората от Крим искаха", каза той в интервю.
Политикът заяви пред радио „Гласът на Америка", че единственият и оптималния начин за уреждане на конфликта в Украйна е изпълнението на всички клаузи на споразуменията от Минск и да не се планира връщането на полуострова в преговорите.
Картър също разгледа историята на проблема. През 1950 тогавашният първи секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз, Никита Хрушчов прехвърля контрола на Крим към Украйна като подарък, без дори за миг да си помисли, че СССР ще се разпадне. Но с течение на времето Кримчани и руснаци искаха отново да живеят заедно и обединението се проведе по консенсусен начин, припомни президентът.
В дните преди интервюто Джими Картър участва в поредица от срещи в Москва в група от известни възрастни политици и дипломати, наречена "Старейшините". Бившият президент е доволен от преговорите, които те проведоха в Москва и каза, че руските лидери също искат споразуменията от Минск се прилагат.
Няма потвърждение, че руският президент Владимир Путин е изпратил в Украйна персонал или военни материали, призна той и заключи "Надявам се президентът Обама също да не изпраща оръжия там".

Станете почитател на Класа