Австрия отхвърля искането на САЩ за екстрадиране на Дмитро Фирташ

Съд в Австрия отхвърли искането на САЩ за екстрадиране на украинския олигарх Дмитро Фирташ, като определил представените от САЩ доказателства като недостатъчни. Дмитро Фирташ твърди, че САЩ са попаднали на дезинформация за него, предоставена от враговете му в Украйна.
Магнатът - един от най-богатите хора в Украйна - е съюзник на сваления лидер Виктор Янукович и се разглежда като ключов поддръжник на Виктор Янукович по време на неговото президентство. Неговият бизнес с газ и химикали процъфтява преди г-н Янукович да бъде свален и да избяга в Русия през февруари 2014 година.
Преди година Фирташ бе арестуван, но освободен под гаранция. Тогава Виенският съд му определи гаранция в размер на € 125 милиона, което е рекорд за Австрия.
През 2013 американски съд обвини г-н Фирташ, заедно с член на парламента на Индия и други четирима, в заговор за милиони долари подкупи на индийските минни служители чрез банки в САЩ. Американското министерство на правосъдието твърди, че най-малко $ 18,5 милиона са прехвърлени чрез нас финансовите институции с цел да бъдат използвани като подкупи. Той последователно твърдеше, че е бил жертва на политическа клеветническа кампания.
"Аз вече много пъти изразих доверие в австрийската съдебна система. Днес се доказа, че това доверие е оправдано", каза той в изявление, издадено от неговите адвокати.
Кореспонденти казват, че в неговия случай е вероятно правните маневри да продължат още известно време, тъй като прокурорите ще обжалват решението.

Станете почитател на Класа