Русия засилва законитe за борба с пиратството

Русия актуализира действащия закон за да се справи с онлайн пиратството на книги, музика и софтуер. Законът беше въведен в средата на 2013 г. и даде на органите власт да накарат интернет компаниите да прекъснат достъпа до сайтове, които извършват пиратство.
Актуализираният закон бе разширен за покриване на сайтове, които споделят линкове към пиратска музика, книги и софтуер, засега не обхваща изображения и влиза в сила на 1 май. Той дава лицата, обвинени в хостване на пиратски медии само 72 часа, за отговор на жалбата, под заплахата от постоянна забрана.Не се изисква съдебна заповед за затваряне на сайтове.
През първата година на борба с пиратството са получени 175 оплаквания от сайтове, в резултат на което 12 от тях са били поставени в забранителен списък. Повечето от тези забрани са за сайтове, които споделят BitTorrent "тракери" за намиране на пиратски медии.
Сергей Железняк, заместник-председател на руската Дума, предупреди пиратите за промяната. От следващата година, социално-мрежовите сайтове в Русия трябва да съхраняват данни за потребители на територията на страната. Пред руските медии, той каза: "Нашата обща цел е да се гарантира, че всяка работа е адекватно възнаградена и че ползата от успешни книги, музика и прекрасни компютърни програми е за тези, които са ги създали, а не за тези, които са ги откраднали." Онлайн продажбите на филми и телевизионни предавания са се удвоили, откато законът влезе в сила.
В началото на 2015 г. руската социална мрежа VKontakte отстрани от функциите си едно приложение, което позволява да стриймвате музика, качена на сайта.
През август миналата година, Русия наложи ограничения върху популярните блогъри с повече от 3000 читатели дневно, като ги задължи да се регистрират пред регулаторите и да следват правила за това, което може да се казва. Правозащитни организации твърдят, че законът е "драконовски".

Станете почитател на Класа