Путин разказва как са оцелели родителите му през Великата отечествена война

Руският президент Владимир Путин разказа как родителите му са оцелели във войната срещу нацистка Германия: "Баща ми дори не искаше да докосва темата. Когато възрастните си говореха, аз стоях точно до него и информация за войната и това, което се случи на семейството, получих от тези разговори. "
Бащата на Путин е работил във военен завод и доброволно се включил в групата саботьори. "Това била една малка група от 28 души. Те взривявали мостове, железопътни линии, но някой скоро ги предал. Фашистите ги преследвали в гората и той оцелял, защото се потопил в едно блато и няколко часа дишал през тръстика (...) Само четири души са били спасени"казва президентът.
След това бащата на Владимир Путин участва в битките за Ленинград и претърпява тежко раняване в крака. "Майка ми разказа как го посетила в болницата, с малко дете, на 3 години. Тогава имаше обсада и глад. И баща ми тайно й дава храната си от болницата. Тя скрито я носила в къщи, за да храни детето. Баща ми започва да губи съзнание от глад, лекарите разбират какво се случва и забраняват посещенията на майка ми ", казва президентът.
Докато баща му е в болница, майката, Мария Шеломова, е сама. "Когато на баща ми позволили да ходи, взел патериците и отишъл у дома. Когато пристигнал, видял санитари да изкарват трупове през портала и между тях видял майка ми. Той извикал "Тя е жива!" и те отвърнали: " Вече не може да оцелее ". Той се нахвърлил върху тях и върнали майка ми обратно с думите "Да знаете, ще трябва да се грижите сами за себе си". „ Тя оцеля и живя до 1999 г. , а той почина в края на 1998 г. ", казва президентът.

Станете почитател на Класа