Путин: САЩ помагаха на Северно- Кавказките сепаратисти срещу Русия през2000-та година

В нов документален филм, подчертавайки подозренията си към Запада, руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ са подкрепяли Северно- Кавказките сепаратисти през 2000-та година.
Прихванати разговори доказват, че Съединените щати са помагали на сепаратисти в Руския Северен Кавказ през 2000. Двучасовият документален филм, който бе излъчен по държавния телевизионен канал в неделя, е посветен на 15 годишното управление на Путин. Той се фокусира върху постиженията на Путин, както и предизвикателствата пред управлението му – за които авторите и Путин упрекват Западната намеса.
Путин бе избран за руски президент на 26 март 2000 г., след като прекара три месеца като действащ президент и положи клетва на 7 май 2000 година.
Филмът показва Путин интервюиран в Кремъл в слабо осветената зала Св.Александър. В извадки от лентата, пуснати малко преди излъчването, Путин заяви, че руските разузнавателни служби са прихванали разговори между сепаратистите и американското разузнаване, базирано в Азербайджан в началото на 2000 г., което доказва, че Вашингтон е помагал на бунтовниците. "Те всъщност са им помагали дори и с транспорт", казва Путин.
След катастрофалната война през 1990 г., Русия воюва с ислямските бунтовници в Чечения и съседните региони в бурния Северен Кавказ.
Путин заяви, че повдигнал въпроса пред тогавашния президент Джордж Буш, който обещал на Путин, че ще "срита задника" на въпросните служители на разузнаването. Но в крайна сметка, заяви Путин, руското разузнаване - агенция ФСБ, получила писмо от техните "американски колеги", в което те твърдят, че имат правото да "подкрепят всички опозиционни сили в Русия", включително ислямските сепаратисти в Кавказ.
Путин също изрази опасенията си, че Западът откровено иска да навреди на Русия и припомни как някои световни лидери са му казали, че не биха имали нищо против едно възможно разпадане на Русия."Моите колеги, много президенти и министър-председателят ми казаха по-късно, че са били решили за себе си, че Русия ще престане да съществува в сегашния си вид", каза той, имайки предвид периода от време, около втория конфликта в Кавказ , "Единственият въпрос е бил, кога това ще се случи и какви последствия ще донесе."
Най-новото социологическо проучване на независимата агенция Левада показва, че рейтингът на Путин, чийто трети мандат изтича през 2018 г., се е издигнал през април до огромно одобрението с 86%.

Станете почитател на Класа