Швейцария е "най-щастливата страна в света"

Швейцария е известна със своите шоколади, луксозни часовници, частни банки и ски курорти. Земята на часовници и шоколади се оказва най-щастливата страна в света, сочи едно ново проучване.
Швейцария оглави третия годишен World Happiness индекс, формиран от SDSN, инициатива в рамките на Организацията на обединените нации. The World Happiness доклад изследва 158 страни и е насочен към повлияване на правителствените политики.
След Швейцария се класират Исландия, Дания, Норвегия и Канада.
Того, Бурунди, Бенин и Руанда и разтърсваната от гражданска война Сирия, са най-нещастните държави. Ето първите и последните:
Най-щастливи страни в света Най-нещастни държави в света
1. Швейцария                               1. Того
2. Исландия                                  2. Бурунди
3. Дания                                         3. Сирия
4. Норвегия                                   4. Бенин
5. Канада                                       5. Руанда
Изследването основава своите класации на данни от Gallup World Poll и взима предвид променливи като БВП на глава от населението, здраве и продължителност на живота, ниво на корупция и социални свободи.
"Все по-често щастието се счита за точна мярка на социалния прогрес и за цел на социалната политика", се казва в доклада.
"Все по-нарастващ брой национални и местни правителства използват индекса „щастие" в търсене на политиките, които биха могли да дадат възможност на хората да живеят по-добър живот".
SDSN се състои от хора от академичните среди, държавния и частния сектор и е създаден през 2012 година.

Станете почитател на Класа