Учените прогнозират поредица опустошителни земетресения в Калифорния

Различни групи от учени са стигнали до същото заключение: през следващите години може да се регистрират опустошителни земетресения в Калифорния, много по-силни, от случилите се през миналите векове. Група изследователи от Харвард, Университета на Южна Калифорния, от Сан Диего и USGS са стигнали до смущаващия извод след изучаване на разлома Ventura в Калифорния. Той вторият най-опасен в региона, след разлома San Andreas.
Земетресение, или по-скоро поредица от земетресения с еднаква интензивност, които могат да възникнат в тази разломна мрежа, могат да достигнат магнитуд 7.9-8.1, а също и да предизвикат серия гигантски цунами, които досега изглеждаха малко вероятни. Земетресения с такъв размер се случват на всеки 400-2400 години, а последният гигант в разлома Ventura е преди около 800 години съобщава LA Times, позовавайки се на проучването.
Възможността, че земетресение беше толкова в Калифорния през следващите 30 години е 7%, както е оценена от изследователи USGS в отделно изследване. Последният разрушителното земетресение в региона се наблюдава в Нортридж през 1995 г., и е имал магнитуд от "само" 6.7. Земетресението, което отприщи изследователи сега прогнозират между 32 и 126 пъти повече енергия, отколкото Нортридж.
Този период на сеизмично спокойствие, в което живеем, ще свърши и натрупаната през това време под земята енергия ще се освободи в поредица от опустошителни земетресения, казва Джеймс Долан от Университета на Южна Калифорния, един от авторите на друго изследване, представено тази седмица на конференция в Пасадена. Учените изследвали разлома Garlock, но стигнали до същия извод за възможността отземетресение с магнитуд по-голям от 7.

Станете почитател на Класа