Гърция иска публичните агенции да предадат кешовите си резерви

Гърция разпореди нейните органи от обществения сектор да предадат всеки паричен резерв в брой, за да посрещне плащане, дължимо към Международния валутен фонд (МВФ). Страната е на изчерпване на паричните средства и трябва да изплати на МВФ почти € 1 млрд през май.
Марио Драги, ръководителят на Европейската централна банка, заяви, че Гърция трябва да направи много повече, ако иска достъп до спасителните фондове.
Преговарящите се опитват да постигнат споразумение преди срещата на финансовите министри от еврозоната в петък. Има опасения, че Гърция може да не изпълни задълженията си и да излезе от еврозоната.
Премиерът Алексис Ципрас се нуждае спешно от пари, за да плати държавните заплати и плащания по дълга на страната. За да се получи финансирането, той трябва да сключи сделка с кредиторите от еврозоната на Европейската централна банка, Европейския съюз и Международния валутен фонд и да въведе икономически реформи.
"Ние всички искаме Гърция да успее. Отговорът е в ръцете на гръцкото правителство." каза г-н Драги
Запитан дали Гърция може да фалира, г-н Драги заяви: "Не искам дори да помсля за такова събитие ... гръцките лидери многократно заявяват, че искат да изпълнят всички техни задължения".
Гръцките държавни агенции вече са били помолени за доброволни плащания, но това сега изглежда ще бъде задължително.
Указът от гръцкото правителство, които все още трябва да бъде приет от парламента, казва "с този закон, правителството се надява да покрие спешните нужди на държавата в размер на 3 милиарда евро за следващите 15 дни".
Това включва всички държавни органи и местните власти, но според Ройтерс, изключва пенсионните фондове и някои държавни фирми.

Станете почитател на Класа