Французите идват! Реплика на кораба на Лафайет отплава за САЩ

Реплика на френската фрега Л' Ермион, която играе ключова роля в Американската революция, отплава на първото си пътешествие до САЩ.
Това е реплика на военен кораб, на който Маркиз дьо Лафайет подпомогна американските колонисти в тяхната война за независимост, един исторически момент, свързващ двата народа. Лафайет прекосил Атлантическия океан на оригиналния Л' Ермион през 1780 г., за да покаже на приятеля си Джордж Вашингтон, командир на американските бунтовници срещу британското имперско управление, че Франция изпраща на помощ голяма военна сила.
Преди отплаването френският президент Франсоа Оланд направи кратко посещение на военния кораб.Корабът-реплика изстреля залп от оръдията си край военните корабостроителници на Рошфор, където са построени оригиналът и репликата.
Новият Л' Ермион е в процес на изграждане от 1997 г. и разходите достигнаха € 25 милиона. Той се отправи към Йорктаун, Вирджиния, където Лафайет и неговите сили изиграват основна роля в решителната битка срещу англичаните.
"Смятам, че този кораб ще се запомни с историческата съдба, която представлява", каза студентът Адам Ходжис-Льоклер, гражданин на САЩ, един от 80-членния екипаж на борда на 1.2-тонния военен кораб.
Макар и аристократ,Лафайет убеждава крал Луи XVI да изпрати военна помощ на Вашингтон.
Двете страни запечатват приятелството си почти един век след пътуването на Лафайет през 1876 с откриването на Статуята на свободата на входа на пристанището на Ню Йорк, подарък от френския народ по случай стогодишнината от обявяването на независимостта.
Фрегатата ще се появи в Йорктаун на 5 юни за двумесечно турне из ключови места за Американската революция, включително Анаполис, Бостън, Филаделфия и Ню Йорк.

Станете почитател на Класа