Австралийски тийнейджъри, задържани за предполагаем терористичен заговор

Полицията в Австралия съобщи, че е осуетила вдъхновен от слямска държава заговор за атака на събитие по повод 100-годишнината от Първата световна война.
Полицията е арестувала петима заподозрени, включително и двама 18-годишни тийнейджъри за предполагаеми престъпления, свързани с тероризма. Мъжете са планирали да атакуват полицията на паметното събитие в Мелбърн през следващата седмица. Около 200 полицаи участваха в операцията по противодействие на тероризма в града рано в събота.
Длъжностните лица, посочиха вероятни атаки с хладно оръжие, но комисар Гоган заяви, че няма доказателства, че е било "планирано обезглавяване".
Мъжете били "съратници" на Абдул Нуман Хайдер, тийнейджър застрелян през септември, след като намушка двама офицери, съобщиха от полицията.
Австралийският премиер Тони Абът призова хората да посетят паметното събитие, както е планирано. "Най-доброто, което можем да направим, за да се противодейства на тероризма ... като индивиди е да водим нормален живот," каза той, добавяйки, че властите правят всичко възможно, за безопасността на хората и полицейското присъствие на събитияето ще бъде "значително увеличено".
През септември миналата година Австралия повиши нивото на заплаха от тероризъм на „високо" и оттогава е извършени серия анти- терористични акции.

Станете почитател на Класа