Гърция с една крачка по-близо до напускане на еврозоната

Отказът на Кристин Лагард да позволи забавяне на погашенията засилва опасенията, че САЩ и Европа се готвят Гърция да напусне еврозоната
Гърция е притисната с крачка по-близо до неизпълнение и потенциално излизане от еврото, след като един от основните й кредитори, Международния валутен фонд изключи възможността за забавяне изплащането на € 1 млрд, дължимо през следващия месец Ръководителят на МВФ, Кристин Лагард, каза че забавяне на плащанията би било безпрецедентно действие, което само ще влоши положението."Забавени плащания не са били позволявани от управителния съвет на МВФ през последните 30 години." Изявлението й е вероятно да повиши страховете, че високопоставени политици в САЩ и Европа се готвят за Гърция да напусне еврозоната.
В борбата да осигури средствата, Атина може да не бъде в състояние да изплати пенсии и социални плащания в края на май. Гърция дължи пари на МВФ, Европейската централна банка и ЕС след две спасявания през 2010 г. и 2012 г. в Атина е в очакване на последното плащането в рамките на втория спасителен пакет от € 7.2 милиарда, което е задържано след като новото правителство зачеркна предишни ангажименти за приватизация на държавни активи и намаляване на благосъстоянието.
Ако бъде постигнато споразумение за нов пакет от реформи, ясно е, че финансовите министри от еврозоната ще подпишат по-лека програма, която ще намали лихвения процент по заемите и забави по-голямата част от погашения на Атина след 2030 г., в замяна на ясни ангажименти да се създаде по-устойчив обществен бюджет.
Лагард каза: "Нашият съвет към гръцкото правителство е да се заеме с работа за подобряване на краткосрочните и средносрочните икономически перспективи. Ние искаме да се възстанови стабилността на гръцката икономика и се надяваме всички ангажирани да продължат работата по-бързо. "
Ако Гърция не е в състояние да плати на МВФ и бъде принудена да просрочи плащания към служители в публичния сектор, пенсионери и получаващи социални помощи, икономистите спекулират, че правителството ще бъде принудено да въведе контрол върху капитала, за да се предотврати с изтичане на средства извън страната.
Има все повече спекулации, че ако Атина не успее да състави подробна и приемлива програма за реформи, на страната ще бъде разрешено да напусне еврозоната и да върне драхмата.

Станете почитател на Класа