Wikileaks публикува хакнати имейли и документи на Sony

Wikileaks публикува стотици хиляди имейли и документи от кибер-атаката срещу Sony Pictures Entertainment миналата година. Архивът включва разговори на Sony с Даунинг Стрийт и с холивудски фигури, повече от 170 хиляди имейли и над 20000 документа
През ноември, развлекателната компания претърпя кибератака седмици преди пускането на филма „Интервюто", критикуван от севернокорейския режим. Северна Корея отрича участие в атаката, но я похвали като "праведно дело".
Sony обяви, че "категорично осъжда" публикациите."Ние категорично не сме съгласни с твърдението на WikiLeaks, че този материал трябва да има обществено достояние", "заявиха от компанията в изявление.
Джулиан Асандж, основателят на сайта, оправда публикациите с думите „документите показват вътрешното функциониране на мултинационална компания и са в центъра на гео-политически конфликт".
През декември, група, наричаща себе си "Пазителите на мира" заплаши с атаки тип 11.9 срещу кината, прожектиращи филма, което принуди Sony да отмени излизането на филма.
Дни по-късно, в контекста на растящото обществен натиск да покаже филма, шефовете на Sony изглежда промениха мнението си и заявиха, че ще го пуснат ограничено по Коледа.
През януари, САЩ, наложи нови санкции срещу Северна Корея в отговор на нападението. И през април, президентът Обама нареди създаването на програма, която ще позволи на американското правителство да санкционира чуждестранни хакери.
Асандж в момента е намерил убежище в посолството на Еквадор в Лондон, след като две жени в Швеция го обвиниха в изнасилване и сексуално насилие.

Станете почитател на Класа