Ловците спечелиха референдума срещу забраната за стрелба по птици в Малта

Малта отхвърли предложенията за забрана на спорния пролетен лов, по време на който мигриращите птици биват отстреляни преди да могат да се размножават.
Гласовете в полза на лова бяха малко над половината от подадените гласове в силно оспорваното гласуване. Активистита за забраната признаха поражението си.
Сдружението на ловците е "екстатично" по повод резултатите от гласуването и описва лова като неразделна част от малтийската традиция.
Противниците на лова казват, че ще бъде "трудна битка" да се спре пролетния годишен отстрел на гургулици и пъдпъдъци. Въпросът е довел до разногласия между природозащитниците и тези, които казват, че малтийските традиции са заложени на карта.
Критиците обвиняват ловци в убийството на десетки птици - те казват, че гургулицата са намалели със 77% от 1980 г. насам. Те твърдят, че в ловния сезон ловци злоупотребяват чрез незаконното отстрелване на защитени видове в период на миграция, когато птиците летят над Малта.
Премиерът Джоузеф Мускат, който подкрепи ловците предупреди, че съществуващите закони ще бъдат строго прилагани и всеки, който ги е нарушил ще бъде наказан.
Малта е единствената страна в ЕС, която позволява пролетния лов.

Станете почитател на Класа