Обама : "Дните на намеса в Латинска Америка са минало“

Американският президент Барак Обама говори пред срещата на Америките в Панама Сити и каза на латиноамериканските лидери, че "дните, в които нашият дневен ред в това полукълбо предполагаше, че САЩ могат да се месят безнаказано, тези дни са минало".
В предишните срещи на върха, на които се събират лидерите на Северна, Централна и Южна Америка, САЩ бяха критикувани за ембаргото срещу Куба и противопоставянето Куба да участва. Седмата среща на върха е първата, в която са представени всички 35 държави и първата на която Куба присъства. Естествено, голяма част от вниманието ще бъде фокусирано върху отношенията между бившите врагове.
Барак Обама и Раул Кастро се срещнаха отново в събота. Това е първата официална среща между лидерите на САЩ и комунистическа Куба в повече от пет десетилетия. Американският президент подчерта, че се надява затоплянето на отношенията да подобри живота на кубинския народ.
Речта на Обама пред срещата дойде ден след като Държавният департамент препоръча Куба да бъде заличена от списъка на държавите, спонсориращи тероризма - една от основните пречки по пътя към по-тесни връзки между двете страни.
Въпреки че Обама спомена Куба, когато каза „дните на намеса на САЩ са минало", посланието бе също толкова - ако не и повече - насочено към Венецуела. Напредъкът между Куба и САЩ стои в контраст с отношенията между Венецуела и САЩ през последните месеци. Двете страни не са разменяли посланици повече от шест години, но напрежението нарасна още през миналия месец, когато САЩ наложи санкции на група венецуелските служители по обвинения в нарушаване на човешките права. Като част от санкциите, г-н Обама издаде изпълнителна заповед за обявяване Венецуела за заплаха за националната сигурност на САЩ. Президентът Мадуро вече е събрал повече от 10 милиона подписи, които искат отмяната й, той не само обвини САЩ в намеса, но и в подклаждане на преврат срещу неговото правителство. Все пак Мадуро заяви „Венецуела е дошла с конструктивен дух на срещата на върха, сега е време не за империализъм, а за мир. Ние сме в битка на идеи, битка за уважение към Венецуела."

Станете почитател на Класа