Археолозите разкриват какво са яли на Тайната вечеря Исус и 12-те апостоли

Католиците по света отбелязаха Велики четвъртък, денят, в който, според Евангелието, се е провела Тайната вечеря. Тази вечеря е била изобразена на много картини. Леонардо да Винчи, автор на една от най-известните поставя на масата само хляб и вино. Но двама италиански археолози твърдят, че вечерята би могла да бъде малко по-богата и разнообразна.
Урчиоли и Марта Бероньо са реконструирани списъка на възможните ястия, които са яли Иисус и най-близките му ученици на Тайната вечеря, съобщава "Дискавъри". "Стихове от Евангелието на Йоан показват, че Юда бил до Исус, вероятно от ляво. В действителност се казва, че Юда натопил хляб в блюдото на Исус, съгласно практиката на споделяне на храна от обща чиния" казва Урчиоли. "Библията казва, какво се е случило по време на вечерята, но не уточнява какво са яли Исус и неговите 12 сътрапезници, а работата на Леонардо да Винчи е много символична, но не помага на каузата."
Сравнявайки исторически данни,записи и картини от катакомбите от трети век пр.н.е. , учените са успели да възстановят навиците на хранене в Палестина преди две хилядолетия. Въз основа на своите проучвания, археолозите смятат, че менюто на последната вечеря е включвало освен безквасен хляб и вино, също и варени зеленчуци, "харосет" (ястие със сладък вкус), маслини с исоп, горчиви треви с шам-фъстък и орехова паста.

Станете почитател на Класа