НАТО ще разположи ракетен щит в Европа въпреки историческия компромис с Иран

НАТО ще продължи да да разполага в Европа своя противоракетен щит въпреки неотдавнашното ядрено споразумение с Иран, казва говорителят на Алианса, Оана Лунгеску, като отбеляза, че щитът "не е насочен срещу Русия. Нараства заплахата от балистични ракети за страните от НАТО. [...] Предварителният договор [с Иран] не променя този факт", заяви говорителят на НАТО в интервю. Оана Лунгеску заяви, че ракетният щит в Европа не заплашва Руската федерация и също така отбеляза, че присъствието на силите на НАТО в близост до границите на Русия "е ротационно и не може да бъде наречено съществено ".
"НАТО няма да се откаже от създаването на системата за противоракетна отбрана в Европа, въпреки споразумението с Иран. Защото ракетният щит не се разполага поради заплахата от Иран", каза руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.
От своя страна, Алексей Пушков, председател на Комитета по международните въпроси на Държавната Дума на Русия, също заяви:. "НАТО разбира се няма да пропусне да създаде система за противоракетна отбрана в Европа и разказите за "заплаха" от страна на Иран и Северна Корея са приказки за идиоти ".
Експертът от Центъра за стратегически анализ на Турция, Орхан Кафарли междувременно каза, че след историческо споразумение с Иран направено в Швейцария, "САЩ нямат причина да разположат елементи на противоракетна отбрана в Източна Европа. Ако разполагането на противоракетен щит в близост до границата с Русия продължава, ще бъде много ясно, че той е насочена срещу Русия и няма да е лесно за Вашингтон скрие истинските си намерения.

Станете почитател на Класа