Папа Франциск заклеймява гоненията на християните

По време на службата за Разпети петък в Рим, папа Франциск осъди "съучастническото мълчание" около убийствата на християни. Десетки хиляди поклонници се присъединиха към него на церемонията Пътят на кръста, припомняйки разпъването на Исус.
Сред носещите кръста имаше сирийски, иракски бежанци и нигерийци, които са избягали от касапите на Боко Харам. Службата се проведе ден след като близо 150 души бяха убити при нападение над кенийски университет.
"Днес все още виждаме нашите преследвани братя, обезглавявани и разпнати за своята вяра в теб [Исус], пред очите ни и често с нашето съучастническо мълчание", заяви Франциск, който председателстваше церемонията в Колизеума. По-рано, той осъди нападението срещу християни в Кения, като акт на "безсмислено насилие".
Това е третият път, в който Франциск присъства на церемонията като папа. В базиликата Свети Петър, папата се помоли проснат на пода
В друга церемония в петък папа Франциск изслуша официалния проповедник на Ватикана Раниеро Канталамесса осъди "смущаващото безразличие на световните институции пред лицето на всички тези убийства на християни".
Франциск говори открито срещу преследването на християните, казвайки, че ще бъде оправдано светът да използва военна сила, за да се бори с "несправедлива агресия" на ИД.

Станете почитател на Класа