Германия била в "черния списък" на ЕС заради нарушения на правилата на въздухоплаването

Европейските власти са констатирали слабости в гражданската авиация на Германия дълго преди катастрофата на самолета A320 на компания Germanwings във френските Алпи, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл."

"Представители на ЕС са посочвали, че при германските контролни органи по безопасност на въздушното движение е имало хроничен дефицит на кадри, което би могло да се отрази негативно върху провеждането на задълбочени медицински прегледи на екипажите", се казва в публикацията.

Според "Уолстрийт джърнъл", през 2011 г. Германия е попаднала в "черния списък" на ЕС във връзка с нарушения на безопасността на въздухоплаването. След като обаче властите са обещали да отстранят недостатъците, страната е извадена от този списък. Междувременно, в хода на инспекциите се установило, че не всички слабости са били отстранени. През ноември миналата година ЕС официално е предписал на Берлин да подобри положението.

На 24 март пътнически самолет А320 на Germanwings - нискобюджетна "дъщерна" компания на Lufthansa, изпълнявайки полет от Барселона до Дюселдорф, се разби в югоизточната част на Франция. На борда на самолета пътуваха 150 души - 144 пътници и шестчленен екипаж. Всички загинаха. Както се изяснява при разследването, причина за трагедията са действията на втория пилот - 28-годишният Андреас Лубиц, които умишлено предизвиква катастрофата. Той се е възползвал от това, че командирът временно е напуснал кабината, за да се заключи и насочи самолета към земята.

Станете почитател на Класа