Световните сили и Иран се споразумяха за ядрената програма. Петролът поевтиня

Световните сили и Иран постигнаха рамково споразумение за бъдещата форма на иранската ядрена програма след маратонски преговори в швейцарския град Лозана. То ще даде на страните още три месеца да разрешат различията си, които останаха неуредени след осем дни на интензивни преговори.

Постигнатото споразумение задължава Иран да намали капацитета си за обогатяване на уран в замяна на поетапно облекчаване на санкциите.Техеран ще намали с две трети броя на инсталираните центрофуги, използвани за обогатяването на уран, и ще съкрати запасите си от ниско обогатен уран. Центрофугите, които няма да бъдат използвани, ще бъдат складирани под надзора на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Всички ядрени обекти на Иран ще бъдат обект на редовни инспекции от страна на МААЕ. Иран ще направи изменения в конструкцията на реактора с тежка вода в Арак, така че да не може да добива плутоний. Санкциите на ЕС и САЩ, свързани с иранската ядрена програма ще бъдат вдигани поетапно, но могат да бъдат наложени повторно, ако Иран не изпълнява ангажиментите си.

Световните сили и Иран ще продължат работата над споразумението за иранската ядрена програма, заяви американският държавен секретар Джон Кери. „Днес е важен ден: световните сили и Иран вече имат параметрите за разрешаването на основните въпроси по ядрената програма. Скоро ще продължи работата над окончателното споразумение", се казва в съобщението. След обявяването на пробива в преговорите, американският държавен секретар Джон Кери заяви, че постигнатото рамково споразумение, имащо за цел да направи ядреното оръжие непостижимо за Иран, предвижда рязкото съкращаване на иранската ядрена програма. Запасите на Иран от обогатен уран ще бъдат намалени за 15 години с 98%, заводът във Фордо ще бъде преобразуван за мирни цели, а реакторът в Арак ще спре производството на плутоний, който се използва за изработването на ядрени оръжия, каза Кери пред репортери.

Иранският ядрен обект в Натанз ще бъде единственият обект в страната, където ще се обогатява уран. Това се казва в изявление за резултатите от преговорите между световните сили и Иран в швейцарския град Лозана. „Тъй като Иран преследва целта за мирна ядрена програма, възможностите на Иран за обогатяване и акумулиране на ядрен материал ще бъдат ограничени и в страната няма да има други обекти, освен Натанз", се казва в текста. В него се добавя, че заводът за обогатяване на уран във Фордо ще бъде преобразуван в технологичен център. „Във Фордо няма да има ядрено делими материали. Фордо ще бъде преобразуван от обект за обогатяване в ядрен, физичен и технологичен център", се добавя в изявлението.

Иран ще продава излишъците от своя обогатен уран и възнамерява да излезе на пазара за ядрено гориво. Това заяви външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф. „Ще направим нещо, което в крайна сметка е иновационно – ще излезем на пазара на търговия на (ядрено) гориво. Ще продаваме обогатен уран в замяна на природен. И това е важно развитие на процеса", каза Зариф.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства пробива, но предупреди, че ако Иран не изпълни своите ангажименти, окончателно споразумение за ядрената му програма няма да има. Международната общност успя да постигне „добро споразумение с Иран", заяви американският президент след края на преговорите в Лозана, но призна, че работата още не е завършена. По думите му, до края на юни преговарящите ще определят как да бъде реализирано постигнатото в Лозана рамково споразумение. „Уверен съм, че можем да покажем, че това споразумение е добро за сигурността на САЩ и целия свят", добави Обама.Той добави, че санкциите срещу Иран във връзка с подкрепата за тероризма, нарушенията на правата на човека и ракетната програма ще бъдат запазени.

ЕС и САЩ ще отменят действието на икономическите и финансовите санкции срещу Иран, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) установи, че Техеран изпълнява своите ключови ангажименти, каза от своя страна върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини за резултатите от преговорите в Лозана. „ЕС ще спре действието на всички икономически и финансови санкции, свързани с ядрената програма, а САЩ ще прекратят действието на всички свързани с ядрената програма допълнителни икономически и финансови санкции едновременно с верифицирането на ключовите ядрени ангажименти на Иран пред МААЕ", се казва в текста.

Франция обаче предупреди, че ако Техеран не прилага споразумението за спорната му ядрена програма, санкциите ще бъдат отново наложени, предаде AFP. „Санкциите, които ще бъдат вдигнати, могат да бъдат повторно наложени, ако споразумението не се изпълнява", се казва в изявление на кабинета на френския президент Франсоа Оланд, в което се добавя, че Париж ще наблюдава отблизо работата по окончателното споразумение, за да се увери, че то е „надеждно", че изпълнението му може да бъде верифицирано и че то ще попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Междувременно френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че постигнатото след преговорите в Лозана споразумение е положително, но подчерта, че предстои да се свърши още работа. „Сега, вероятно, се в началото на нов процес. Опитваме се да продължим, но все още не сме стигнали края на пътя", каза Фабиюс.

Иран ще получи значително отслабване на икономическите и финансовите санкции, ако изпълнява споразумението за ядрената програма, чиито параметри бяха договорени със световните сили в Лозана, каза на свой ред министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд. „Договорихме се по ключовите параметри от иранската ядрена програма. Всеобхватно споразумение с тези параметри ще ни даде гаранции, че ядрената му програма има мирни цели. В замяна на това Иран ще получи значително отслабване на финансовите и икономическите санкции, включително прекратяване на действието на всички съответстващи резолюции на Съвета за сигурност на ООН", се казва в изявлението на Хамънд. В документа се подчертава, че санкциите ще останат в сила дотогава, докато окончателното споразумение бъде сключено и реализирано.

Цените на петрола отбелязаха понижение след оповестеното от световните сили и Иран рамково споразумение за ограничаването на иранските ядрени амбиции. Ако бъде потвърдено, временното споразумение ще позволи на Иран да изнася отново на пазара на петрол. Петролът тип Брент за доставки през май поевтиня с 2,15% до 54,95 долара за барел на лондонската петролна борса. В Ню Йорк цената на петрола тип WTI за доставка през май падна с 95 цента до 49,14 долара за барел.

Пазарът следеше отблизо маратонските преговори в Лозана. Малко преди затварянето на пазара в Ню Йорк, световните сили и Иран оповестиха, че Техеран се е съгласил да ограничи ядрената си програма в замяна на вдигането на осакатяващите икономиката й санкции на САЩ и ЕС, свързани с ядрените дейности на страната. Отменянето на санкциите може да отприщи потока на ирански суров петрол към и без това пренаситения глобален пазар. Преситеността на пазарите вече понижи цените на суровия петрол с над 50% от миналия юни.

По БТА и Фокус

Станете почитател на Класа