Френският Сенат отхвърля глобите за клиенти на проститутки

Сената на Франция е отхвърлил внесения през 2013г. закон за санкциониране на хората, които плащат за секс и е запазил престъплението склоняване. Въпреки че проституцията е законна във Франция, публичното склоняване и сводничеството са наказуеми.
Парламентът гласува преди 16 месеца да се налага на клиентите € 1500 глоба, измествайки наказателната тежест от проститутките към клиентите. Сегашното решение на горната камара да премахне глобата ще върне проблема отново в парламента.
Министърът по социални въпроси Марисол Турен каза, че гласуването в понеделник вечер е било "абсолютно невероятно и презрително към жените". Но Жоел Майлам, консервативен сенатор, твърди, че нарушението склоняване е полезен ресурс за властите. "За да се помогне на тези жени, първо трябва да ги идентифицирате."
Първоначалното решение да премести наказателната отговорност от проститутките към техните клиенти последва шведското право, което инкриминира купуването на секс, но не и продажбата. Поддръжниците твърдят, че такавастъпка ще спомогне за намаляването на мрежи за трафик.

Станете почитател на Класа