Руските ракети предизвикват загриженост в САЩ

Командването на американската армия е загрижено от желанието на Русия да увеличи значително обхвата на своите морски и въздушни ракети и заявява, че те заплашват сигурността на САЩ .Това каза адмирал Уилям Кортни, ръководител на Северното командване на въоръжените сили на САЩ, по време на изслушвания в Сената, проведени в средата на март.
Русия продължава да работи по разполагане на крилати ракети с конвенционални бойни глави, които могат да бъдат изстреляни от бомбардировачи, подводници и бойни кораби и са извън обхвата на американските зенитни средства. Това дава на Кремъл повече "опции за възпиране" заяви Кортни, който оглавява и NORAD, цитиран от CNN. "Ако тези тенденции се запазят, NORAD ще се изправи пред по-голям риск да защитава САЩ от заплахите на руските въздушни, морски и крилати ракети", каза той.
Американският адмирал е прав. Причините за безпокойство са в изобилие. Става дума както за патрули от руски стратегически бомбардировачи в близост до водите на САЩ, така и за изграждането на нови подводници, носещи крилати ракети.
В навечерието на изявленията му, в корабостроителницата „Севмаш" беше пусната на вода петата ядрена подводница от клас 855 Ясен. Подводницата ще носи 24 крилати ракети, с далечен обсег 3М-55 Оникс или 3M-14E Клуб. Особеността на тези ракети е, че те могат да поразят не само плавателни съдове като самолетоносачи и транспортни кораби, но атакуват и наземни цели в близост до вражеските брегове.
Командирът на руския флот, Виктор Чирков, отбеляза, че до 2020 г. Русия ще извърши дълбока модернизация на 10 атомни подводници от предишни проекти (971 и 949), които ще получат нови оръжия, системи за задвижване и за поддържане на живота. Модернизацията ще се включва и инсталирането на нови системи ракети като Onyx и Клуб.
Характеристиката на 3М-55 Onyx е, че разполага с изкуствен интелект, заложен в управляемите ракети, което позволява да действат срещу единичен кораб, или като "ято"ракети срещу цяла флотилия. Ракетите сами класифицират своите цели по важност и избират тактиката на атака. Системата за контрол включва не само данните за вражески радари, но и тактиката за заобикаляне системите на противоракетна отбрана. След унищожаването на основната цел в една група кораби, останалите ракети атакуват другите кораби на конвоя. Така се избягва възможността от попадение в една цел от няколко ракети. Според някои доклади, системите Оникс ще използват свръхзвукови ракети Циркон.
Не по-малко интересна е системата Club, която включва семейство крилати ракети с индекс ZM. Тези ракети могат да бъдат изстрелвани от подводници и през торпедни тръби калибър 533 mm. Например, ракетата 3M-14E е оборудван с комбинирана система за насочване което позволява да лети на много ниско и на практика я прави невидима за радара на противовъздушната отбрана.

Станете почитател на Класа