Коалицията затвори небето и морето на Йемен

Международната военна операция в Йемен е започнала веднага след молбата на президента Абд Раб Мансур Хади да се защити законната власт в страната от бунтовниците-хусити. Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, обяви въздушното пространство на страната за забранени за полети зона, съобщава агенция Ройтерс.
Информацията е съобщавана и от арабския канал „Ал Арабия". По-рано телевизия „Ал Хадат" съобщи, че Саудитска Арабия и нейните съюзници в коалицията са предупредили съдовете на други държави да не навлизат в йеменските пристанища.

Международната военна операция в Йемен започна веднага след изявление, разпространено от Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив. В него се отбелязва, че Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, ОАЕ и Катар „възнамеряват да откликнат на молбата на президента Абд Раб Мансур Хади да се защити законната власт в Йемен от бунтовниците-хусити".

Обстановката в Йемен е последно време силно се изостри на фона на политическата криза. В южната част на страната действа групировката „Ал Кайда на Арабския полуостров", в центъра на страната се водят сражения между лоялни на президента войски и силите на бунтовниците.

Стратегически важни позиции на бунтовниците –шиити в Йемен са поразени в резултат на въздушните удари на водената от Саудитска Арабия коалиция, съобщава АФП. По данни на военни източници, въздушните удари са имали за цел вазата на йеменските ВВС „Ал-Дайлами" и международното летище на Сана, намиращо се в северната част на йеменската столица. Също така цел на въздушните удари е бил превзетият от „хути" президентски дворец в Сана.

Междувременно Белият дом обяви, че САЩ се координират със Саудитска Арабия и арабските съюзници във военните действия срещу шиитските бунтовници „хути" в Йемен, предаде АФП. „Докато американските сили няма да вземат участие в директни военни действия в Йемен, ние ще създадем щаб за общо планиране , заедно със Саудитска Арабия, с цел координирането на подкрепата от стана на САЩ.

Президентът Обама одобри предоставянето на логистична и разузнавателна подкрепа за провежданите от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив военни операции", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Бернадет Мийхан. „САЩ следят отблизо опасностите, свързани с разклоеннието на „Ал Кайда" в Йемен и ще продължат да предприемат действия, необходими за предотвратяването на заплахите към Съединените щати и американските граждани", добави тя.

Станете почитател на Класа