САЩ губят още една битка на световната финансова сцена

Традиционното влияние на САЩ в основните световни финансови институции видимо е отслабнало - няколко съюзници на Вашингтон са решили да се присъединят към новата китайска инвестиционна банка, въпреки "съветите" на САЩ.
Азиатската банка за нвестиции в инфраструктура (BAII), е основана от Китай, с участието на 35 страни. Последните проявили интерес за участие включват Индия, Индонезия и Нова Зеландия. Молби да бъдат учредители представиха също Великобритания, Франция, Германия, Италия, Австралия, Люксембург и Швейцария.
Според различни източници, американски официални представители се опитали да забранят на Великобритания и други страни да се присъединят китайската инвестиционна банка. Но най-близките съюзници са толкова заинтересовани от преразпределението на финансовата власт в полза на Китай, че са готови да пренебрегнат "съветите" на САЩ.
Вашингтон избра напълно ненужен начин за борба с Китай по въпроса за развитието на инфраструктурата. САЩ не могат да приемат факта, че на арената на многонационалните институции, традиционно доминирани от САЩ, се е появил нов силен играч. Белият дом е загубил в тази борба.
BAII е един от елементите, с които Пекин иска да тласне на капацитета си да се мери с международните финансови институции, контролирани от западните правителства.

Станете почитател на Класа