Американски журналист разкри връзката между Вашингтон и украински олигарси

Изявленията, че членове на украинското правителство са марионетки на САЩ , циркулират достатъчно, но сега стават безспорни както сочи един американски журналист.
В портал "Liberty Blitzkrieg" Майкъл Кригер обсъжда финансирането, получено във Фондация Клинтън от украинските олигарси, в контекста на настоящата криза в тази страна в Източна Европа. Става дума преди всичко за фондация Виктор Пинчук, създадена от украинския бизнесмен и депутат, който през периода 2009-2013 дари 8,6 милиона $ на фондацията Клинтън. В допълнение, The Wall Street Journal разкрива, че през 2008 г., Пинчук е обещал $ 29,000,000 на Глобална инициатива, част от Фондация Клинтън, която координира благотворителни проекти и финансиране. Средствата от Пинчук, зет на украинския екс-президент Леонид Кучма, са за подкрепа на програма за обучение на бъдещи украинските лидери, които да "модернизират Украйна". Фондация Пинчук обясни, че с техните дарения се опитват да помогнат за превръщане на Украйна в "успешна, свободна и модерна държава въз основа на европейските ценности."
Кригер подчерта, че Украйна е най-големият източник на частни дарения за фондацията Клинтън, по времето когато Хилъри Клинтън е държавен секретар на САЩ. Репортерът цитира "The Wall Street Journal, като каза, че докато Клинтън беше в администрацията на Обама, социологът Дъг Шоън стана лобист на Пинчук и двамата се срещат няколко пъти със съветници на Клинтън.
Кригер също спомена, че напоследък трима чужди граждани изведнъж получиха украинско гражданство за да заемат държавни работни места: Наталия Яреско от САЩ стана министър на финансите на Украйна, литовецът Айварас Абромавичус - министър на икономическото развитие и търговията и грузинецът Александър Квиташвили - министър на здравеопазването.
"Твърденията, че в новото правителство на Украйна са само марионетки на Запада сега са очевидни и неоспорими" обобщи журналистът.

Станете почитател на Класа