Сингапур скърби за основателя Ли Куан Ю

В Сингапур започна седемдневен национален траур по повод смъртта на 91–годишния основател, Ли Куан Ю, повел трансформацията на Сингапур от малък пристанищен град в една от най-богатите нации на света. Световните лидери отдават почит на г-н Лий, министър-председател на града-държава в продължение на 31 години. Американският президент Барак Обама го описа като "гигант на историята", чиито съвети са били търсени от други световни лидери. Китайското външно министерство го нарича "уникално влиятелен държавник в Азия", а генералния секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е "дълбоко натъжен" от смъртта на г-н Лий.
Тленните останки на г-н Лий ще бъдат изложени за поклонение в парламента от сряда до събота, а периодът на национален траур ще завърши с държавно погребение следващата неделя. Постоянен поток от сингапурци в траур се тълпат пред болницата, където е отделена площ за цветя и други знаци напочит.
В емоционално обръщение по телевизията, сина на г-н Лий, министър-председателят Ли Хсиен Лунг, отдаде почит към него с думите: "Той се бори за нашата независимост, изгради една нация от нищото и ни накара да се гордеем, че сме сингапурци. Ние няма да имаме друг като него", каза той. Външният министър на Сингапур, K .Шанмуган, каза за Би Би Си, че г-н Лий е " комбинация от Джордж Вашингтон и Чърчил за сингапурците".
Ли Куан Ю е водил борбата за независимост на Сингапур от Великобритания и отделяне от Малайзия и е съосновател на Народна партия на действието (РАР). Той инициира създаването на високо образована работна сила, владееща английски и протегна ръка към чуждите инвеститори за превръщане на Сингапур в световен производствен център. Той поведе програмата за бедняшките квартали, индустриализацията и борбата с корупцията. Той беше яростен защитник на мултирасов Сингапур. Освен това, въведе строг контрол - политическите опоненти бяха безмилостно смазани, като един заветите му е затягане на режима за пресата, строги ограничения, които остават в сила и днес. И днес PAP твърдо държи контрола.
Други мерки, като телесни наказания, забрана за дъвки и участие на правителството в сватовството за най-умните в Сингапур, с цел да се създадат умни бебета - доведе до усещането за прекомерна държавна намеса. Г-н Лий открито критикува прекалено либералния подход на САЩ и Запада, заявявайки, че това " става за сметка на правилното общество".

Станете почитател на Класа