Моника Люински за кибертормоза

Бившата стажантка от Белия дом Моника Люински, известна с любовната афера с президента Бил Клинтън през 1998г., се изяви на сцената на известната платформа Тед (Technology, Entertainment & Design) за да призове за по-състрадателен интернет. Представяйки се като една от първите жертви на кибертормоз, тя каза, че интернет е създал една култура, където хората се радват на чуждия срам онлайн. Речта й получи овации.
"На възраст от 22, аз се влюбих в с шефа си, а на 24 изучих опустошителните последици. След като се завъртях в невероятен романс, аз бях пометена от невиждан дотогава политически, правен и медиен водовъртеж. И този скандал достига до вас благодарение на дигиталната революция".
Въпреки, че през 1998 г нямаше социални медии., каквито ги познаваме днес, снимки на г-ца Люински с известната черна барета бързо се разпространиха като вируси онлайн, заедно с коментарите и шегите, разпращани по имейл из целия свят.
"Аз се превърнах от частно лице, в публично най-унижаваната личност в света. Бях заклеймена като проститутка и уличница, загубих репутацията и достойнството си и едва не загубих живота си. Преди седемнадесет години нямаше име за това, но сега ние го наричаме кибертормоз или онлайн тормоз," каза тя.
Английската благотворителна организация Childline съобщава увеличение на кибертормоза над деца за миналата година с 87%, като едно от всеки пет деца бива тормозено онлайн. Проучване, проведено в Холандия установи, че кибертормозът е по-вероятно да доведе млади хора до самоубийство, отколкото своят офлайн еквивалент.
Какво е кибертормоз? Изпращане на груби или обидни СМС, изпращане на неприятни снимки чрез мобилен телефон, използване на чатове или социални мрежи за жестоки съобщения, изтриване на името на жертвата или пренебрегване на техните съобщения в социалните мрежи...
Какво да направим срещу кибертормоз? Съобщете на член на семейството, учител или друг сигурен човек, ако нещо ви разстройва, не отговаряйте на съобщенията, но запазете доказателства, не давайте лична информация за себе си или приятелите си, бъдете внимателни какво поствате онлайн, знайте как да се блокират или да се докладват нарушители, не увеличавайте проблема като лайквате или споделяте грубо изображение или коментар, бъдете нащрек.

Станете почитател на Класа