"Пан-европейската армия" – край на НАТО?

Ростислав Ишченко, известен украински политолог, обяснява как "общата европейска армия" променя геополитическата карта на Стария свят.
Според анализатора, предишни опити за идеята, изразена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не успяха, на първо място, защото "общата европейска армия" в действителносте била налице: въоръжените сили на НАТО. И най-мощната армия "охраняваща" Европа от своя единствен потенциал враг, от когото тя наистина се страхува (СССР и Русия) са въоръжените сили на Съединените щати.
"Но защо Европа се нуждае от обща армия сега? Мисля, че противоречията между Европейския съюз и Съединените щати по време на кризата в Украйна са отишли твърде далеч. Първият "глътка "е инициатива на Оланд и Меркел да преговарят с Путин в Москва и да убедят Порошенко да подпише мир в Минск, която противоречи на ясно формулираната позиция на Вашингтон. Тогава Меркел блокира доставките на оръжие от САЩ на Украйна, говорейки публично срещу „американската линия ", казва председателят на украинския Център за анализи и прогнози.
Анализаторът смята, че европейската преса, която не се контролира от Съединените щати, вече от месец е променила своята реторика за конфликта в Украйна.
"В Европа в крайна сметка забелязаха присъствието на нацисти в украинските проправителствени въоръжени групи, ендемичната корупция, в която е затънала властта в Киев, от германското разузнаване изведнъж изтече в медиите информация, че 50 000 души са загинали в сраженията в Донбас (ООН не признава повече от 6000)" каза той.
"И сега се заговори за" пан-европейска армия . Разбира се, аз просто мисля на глас, но само преди около шест месеца нищо такова не бе споменато. Точно обратното, имаше разговори за укрепване на трансатлантическата солидарност. Идеята за европейска армия подкопава тази солидарност, защото въоръжените сили в Европа може да бъдат създадени само да заменят НАТО. Това означава, че членовете са същите, с изключение на САЩ! Днес Европа е в криза, която избухна в значителна степен, поради общото послушание на ЕС за политиката на САЩ. В действителност, мощна европейска армия е осъществима, само ако Русия заема място в тази схема (макар и неофициално), вместо Съединените щати", каза той.

Станете почитател на Класа