Изборите в Израел: Ликуд на Нетаняху с бурна победа

Дясната партия Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху спечели изненадваща победа на изборите в Израел.Екзит-пол прогнозираше равенство, но с почти всички гласове преброени, резултатите дават на Ликуд ясна преднина пред основния си съперник, лявоцентристкия ционистки съюз. Резултатът дава на Нетаняху сериозна възможност за формиране на дясно коалиционно правителство, да спечели четвърти мандат и да стане най-дълго управлявалият премиер на Израел.
Поддръжниците на партия Ликуд празнуваха след оповестяването на първите официални резултати, след като Ционисткият съюз бе напред в проучванията на общественото мнение.
В реч пред ликуващи поддръжници в Тел Авив, Нетаняху каза, че вече е разговарял с лидерите на други партии за "незабавно" сформиране на ново правителство. Той определи гласуването като "голяма победа" за Ликуд "противно на всички очаквания".
Израелската левица е в застой за едно цяло поколение и Нетаняху беше ясен фаворит, когато призова за предсрочни избори през декември миналата година.

Станете почитател на Класа