Ватикана подкрепя използване на военна сила срещу ИД

Ватиканът каза, че ако не бъде намерено политическо решение, може да се наложи използване на сила, за да бъдат спрени нападенията срещу християни и други малцинства в Близкия Изток от ислямска държава (ИД).
Архиепископ Силвано Томази, първият дипломат на Ватикана в ООН, каза в Женева, че джихадистите извършват "геноцид" и трябва да бъдат спрени. В интервю за американския католически сайт Crux, архиепископ Томази заяви: "Това, което е необходимо, е координираната коалиция да направи всичко възможно, за да се постигне политическо решение без насилие. Но ако това не е възможно, тогава използването на сила ще бъде необходимо. Ние трябва да спрем този геноцид, в противен случай ще се каем в бъдеще защо сме позволили такава ужасна трагедия да се случи."
Ватиканът традиционно се е противопоставял на военна намеса в региона. Въпреки това, папа Франциск порица обезглавяването през февруари на 21 египетски коптски християни от ИД в Либия. Престъпленията на джихадистите са насочени към малцинствени религиозни групи и в частите на Сирия и Ирак под техен контрол. Хиляди хора са били принудени да напуснат домовете си.
Християните са основната целева група на атаките на ИД, но архиепископът каза, че всички малцинства са човешки същества, чиито права трябва да бъдат защитени. Всяка коалиция, каза той, трябва да включва мюсюлмански държави от Близкия изток и да се ръководи от ООН.

Станете почитател на Класа