Папа Франциск намеква за "кратко" папство

Папата загатна, че би могъл да подаде оставка, подобно на неговият предшественик, а не да остане във Ватикана до живот. Папата направи този коментар по време на интервю с мексиканската телевизия, отбелязващо втората годишнина на престола. "Имам чувството, че понтификатът ме ще бъде кратък - четири или пет години, дори две или три," казах той. Той похвали решението Папа Бенедикт да се оттегли през 2013 г. като "смело".
"Бенедикт не трябва да бъде смятан за изключение, а за институция. Може би ще бъде единственият, за дълго време, а може би - не. Но една институционална врата евече е отворена".
Франциск намекна в миналото, че може да се пенсионира, но заяви, че се противопоставя на идеята за ограничение на възрастта на лидерите на католическата църква. "Да се каже, че може да държиш скиптъра до 80години, създава усещането, че понтификатът е към своя край и това няма да е нещо добро".
Франциск Получаване подарък специална пица време на седмичната аудиенция на площад Свети Петър във Ватикана. Папата разкри, че му липсва възможността да прави прости неща, като да посети пицария без да бъде забелязан.
По време на интервюто той призна, че е донесъл само един малък куфар в Рим, с очакването, че ще се върне в Буенос Айрес. Неговият лесен стил му спечели похвали от католиците, както обещанията за реформа на курията - вътрешното правителството на Църквата.

Станете почитател на Класа