Войната в Украйна на "врата" към международния джихад

Международни джихадисти от ислямска държава и други подобни организации, участват в украинския конфликт и са приети от правителството на тази страна, според уебсайта "The Intercept". Джихадистите се считат за "братя" помежду си, но техните цели са различни, както и източниците им на финансиране.
Западът вижда конфликта в югоизточна Украйна просто като борба между "подкрепяни от Русия сепаратисти и украинското правителство", без да обръща внимание на факта, че радикалните ислямисти от Ислямска държава и други нелегални ислямски организации участват в конфликта, подкрепяйки Украинските власти, съобщава "The Intercept". Целта на някои е да купуват оръжия от украинското правителство и да го изпращат в други конфликтни зони, например в Близкия изток, подкупвайки украинските митничари. Други джихадисти пътуват до Украйна, за да купуват украински паспорти (за 15 хиляди щатски долара) и по този начин лесно да се инфилтрират в Европа през Полша. "В разгара на конфликта, Украйна се превръща в портал за джихад", пише изданието.
Придружавайки един джихадист, журналистът става свидетел как се договаря с местен бизнесмен да продава кехлибар. Създаването на "бизнес контакти между украински бизнесмени и джихадисти, е още един начин за финансиране на ислямистите в югоизточната част на Украйна, а след това в Кавказ и Близкия изток", пише изданието.

Станете почитател на Класа