Защо не купуват за две евро къщи в близост до красива брегова линия?

Почти 160 къщи, разположени в близост до красивия бряг на Дърам, Великобритания, между вълнуващи зелени полета, може да изглеждат като сън за всеки. Въпреки това, те са празни: дори и за цена под две евро няма купувачи. Каква е причината?
Жилищната асоциация „Акцент", която е собственик на повечето от тези къщи, предлага 130 от тях на Съвета на Дърам само за £ 1 (1.4 евро) всяка, но Съветът отказва да ги купи, защото хората не могат да си позволят да живеят в къща с резервна спалня. Всичко се дължи на въвеждането на така наречения "данък спалня": промяна в субсидията на жилища предполага, кандидатите да получават по-малко, ако живеят в имот на Съвета с резервна спалня.
„Акцент" казва, че въвеждането на "данък спалня" ускори упадъка на града: качеството на жилищата е намаляло, хората се изнасят. "Бяха красиви къщи, а сега е като Бейрут. Това е абсолютно безобразие", казва Елизабет Робъртс, бивш жител на района. Съветът на Дърам подчертава, че дори и да купи къщите за само £ 1, би било твърде скъпо да ги ремонтира. Така че сега могат да отидат на свободния пазар.

Станете почитател на Класа