Руската РТ печели битката със CNN

Руската глобална тв мрежа RT, създадена през 2005 г. (излъчваща в момента на английски, испански, арабски, немски, френски и руски), стана трън в петата на Запада. През 2011 г. Хилари Клинтън констатира, че „САЩ са в информационна война и я губят.

RT е кабелната телевизия с най-висок ръст на аудиторията си – 100% за последната година, с три милиона кабелни зрители в САЩ и половин милион в Британия, с най-солидно присъствие в интернет сред новинарските медии, между другото и абсолютен рекордьор в „Ютюб" с над два милиарда гледания!
Благодарение на интернет RT стана достъпна (безплатно в HD) и за над 700 милиона зрители в над 100 страни, има и свой канал за документални филми и видеоновинарска агенция. Тя предлага смислена алтернатива на западната корпоративна пропаганда, алтернатива от каквато светът явно има въпиеща нужда. Просто днес истината работи против манипулациите на западните корпоративни медии, както преди 1989 г. работеше против манипулациите на съветската пропаганда.
За качествата на RT в с сравнение с конкуренцията можем да съдим по преките сблъсъци в ефир между някои от първите рапири на CNN и RT. През лятото, в разгара на украинската гражданска война, фурор предизвика диалогът по CNN между репортера на CNN Крис Куомо и водещия на "Кръстосан огън" по RT, американския журналист Питър Лавел. Куомо показа невладеене на основни факти, липса на журналистическо любопитство към неясните и противоречиви ситуации, неспособност за морално съждение, подмяна на рационалното говорене със заучени емоциии и папагалско повтаряне на клишета. Очевидно губейки, Куомо само доказа, че тоталитарната пропаганда е жива и здрава, но се е преместила на запад от Атлантика.
През есента Кристиан Аманпур покани в студиото водещата от RT, американката Аниса Науей, за да разбличава медийната пропагандна война на Кремъл. Науей спокойно и убедително показа, че макар и руска държавна собственост (предава без реклами), RT представя обективно различни гледни точки и използва многобройните пропуски, слабости и манипулации на CNN и други конкуренти, за да демонстрира по-професионална работа с фактите и повече обективност. След това Науей нагъна яко Аманпур, показвайки как тя винаги е повтаряла безкритично становищата на американския Държавен департамент и как CNN изпълнява държавни поръчки, без да го признава. Аманпур излезе от кожата си!
RТ изобщо привлече много от най-добрите американски журналисти – наред с вече споменатите - прогресивните Том Хартман и Аби Мартин, ветерана Лари Кинг – и явно им дава творческа независимост. С това, в момента RT USA е вече може би най-oбективната американска новинарска телевизия, която е възможно скоро да стане и най-гледаната.
От друга страна в последната година някогашният пазарен лидер в кабелните новини CNN, загуби повече от половината си зрители и сега е „умираща пропагандна мрежа". Основната причина е казионният, едностранчив и манипулативен характер на новините и коментарите, както и глупавите гафове във фактологията, картите, надписите на екрана и още, и още...Това ясно доказа, че във времето на интернета манипулирането е безотговорно не само към публичния интерес, но и към собствениците на медиите, то е не само лоша журналистика и гражданска безотговорност, а също и лош бизнес.

Станете почитател на Класа