Смъртта на крал Абдула внесе смут в Саудитска Арабия в деликатен момент

Понижение на цените на петрола, "Ислямска държава" и сенчеста война в Близкия изток - следващият владетел от династията Сауд ще има доста работа.

Кралят на Саудитска Арабия Абдула ибн Абдул Азиз Ал Сауд почина в четвъртък, внасяйки смут в ключов съюзник на САЩ точно когато Вашингтон все повече разчита на Рияд по ред въпроси - от колебливата борба с "Ислямска държава" до ту увеличаващите се, ту намаляващите усилия за сваляне на сирийския лидер Башар Асад.

Формално 90-годишният Абдула управляваше кралството от август 2005 г., но откакто неговият полубрат крал Фахд претърпя инсулт през 1996 г., той до голяма степен контролираше дневния ред в страната, усилията в областта на вътрешната сигурност и външната политика. Държавната телевизия на Саудитска Арабия съобщи, че Абдула ще бъде наследен от брат си принц Салман ибн Абдул Азиз, който е на 79 години.

Смъртта на краля идва в деликатен момент за богатото на петрол кралство, което се мъчи да се справи с въздействието на понижението на цените на нефта във вътрешен план, засилването на "Ислямска държава" и разрастващото се влияние на Иран в Близкия изток, където неговите подставени групировки играят все по-голяма роля в Ирак, Ливан и Сирия.

Наследникът на Абдула също така ще се изправи пред изостряща се криза в Йемен, чието подкрепяно от саудитците правителство на практика е свалено от поддържаните от Иран бунтовници хуси. Саудитски служител каза в неотдавнашно интервю, че Рияд вижда бъдещето на Йемен като "екзистенциална заплаха".

Отношенията между Саудитска Арабия и САЩ са обтегнати през последните години заради гнева на Рияд към правителството на Обама по повод продължаващите ядрени преговори с Техеран.

Саудитска Арабия и Иран водят сенчеста война от години, а според Абдула и неговите приближени президентът Барак Обама проявява желание за твърде големи отстъпки към Техеран като част от своя стремеж за ядрена сделка.

Страховете на Абдула се споделят от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху - един необичаен съюз. Нетаняху скоро ще пристигне във Вашингтон, за да направи обръщение пред обща сесия на Конгреса, с което на практика иска да агитира против законодателни усилия за налагане на нови санкции на Иран, ако преговорите пропаднат.

Обама заплашва да наложи вето на законопроекта, който има мълчаливата подкрепа на много дипломати от Саудитска Арабия и Залива и отправи открит упрек към Нетаняху, като обяви, че няма да се срещне с гостуващия израелски лидер.

В краткосрочен план обаче нито един въпрос навярно няма да се окаже по-сложен за следващия саудитски владетел от продължителното и значително понижение на световните цени на петрола. Суровият нефт падна до около 50 долара за барел, нанасяйки силен удар на саудитското правителство, което е почти изцяло зависимо от петролните приходи. Понижението ще тласне Саудитска Арабия към бюджетен дефицит през 2015 г. за първи път от години.

Падането на цените на петрола ще породи две предизвикателства за Салман. Първо, от десетилетия кралството на практика си купува вътрешна стабилност чрез доста щедра социална система, която предлага на гражданите безплатно здравеопазване, образование и други облаги. Това ще е по-трудно за поддържане, при положение че петролът се търгува на най-ниската цена от десетилетия.

Второ, Саудитска Арабия използва своя петрол, за да изгради една от най-силните армии в Близкия изток, като купува купища модерно американско оръжие и наема хиляди американски и западни военни, които да обучават нейните сили. През последните години кралството също така увеличава финансовите си ангажименти към бунтовниците, които се стремят да свалят Асад, и към новото египетско правителство, което то разглежда като защита срещу връщане на ислямистите, контролирали страната по време на краткото управление на бившия президент Мохамед Морси.

Сега много хора в Саудитска Арабия ще се чудят какво ще стане с усилията за реформи, които Абдула започна, но не можа да види напълно осъществени. Той се стремеше да намали зависимостта на страната от петрола, поощрявайки използването на ядрена енергия и други възобновяеми енергийни източници. Кралят също така предприе умерени стъпки, за да даде на жените повече свободи, но обещанието да позволи на жените да гласуват на местни избори беше отложено за неопределено време на фона на критиките на религиозните и обществените консерватори в страната.

Салман от години е във властовите среди, но съвсем не е ясно какъв владетел ще се окаже. Бившият анализатор от ЦРУ Брус Ридъл отбеляза преди почти две години, че Салман, "както се твърди, е все по-болен . . . и често не е в състояние (да върши) тази работа". От години се носят слухове за неговото здраве, но той и приближените му последователно отричат той да страда от някакви сериозни проблеми.

Новият крал ще трябва да изгради свои собствени отношения с Обама и да реши колко твърдо да се противопостави на Иран по бойните полета в Близкия изток и в залите за преговори във Виена и Женева. Абдула запази страната си сравнително стабилна във време, когато голяма част от региона беше опустошена от насилие и бързи политически промени. Бъдещето на Саудитска Арабия ще бъде оформено в зависимост от това доколко добре неговият брат ще успее да направи същото.

БТА

Станете почитател на Класа