ООН срещу антисемитизма

Общото събрание на ООН проведе първото си заседание, посветено на антисемитизма, в отговор на глобалното увеличение на насилието срещу евреите, насрочено още преди неотдавнашното нападение над кашер супермаркет в Париж.
Неформалното еднодневно заседание включва откриване от френския философ и писател Бернар-Анри Леви, речи от канадски, немски и френски министри и посланикът на САЩ Саманта Пауър. В следобедните часове дискусията включва законодатели от Канада и САЩ, експерти по правата на човека и израелски професор.
Говорителят Джон Виктор Николо каза, че 193-членната световната организация е обсъждала в сесии много пъти антисемитизма и проявите на непоносимост, ксенофобия, насилие, расизъм и нарушаване на човешките права. Но той каза, че " това наистина е първият път, в който антисемитизмът изрично е предмет на неофициално заседание на Общото събрание на ООН."
То бе поискано от 37 страни, с писмо до Общото събрание за свикване на заседание в отговор на "тревожно разгаряне на антисемитизма в света и нуждата от ясно послание от Общото събрание като възлов компонент от борбата срещу внезапното покачване на насилие и омраза, насочени към евреите." Отбелязва се и изявлението на генералния секретар Бан Ки Мун, изразяващо загриженост от антисемитските нападения.

Станете почитател на Класа