Многополюсен свят заменя еднополюсния световен ред

Многополюсен свят скоро ще замени еднополюсния световен ред, доминиран от САЩ, пише австрийското списание „Contra Magazin ". Русия, Китай и Индия ще играят специална роля в процеса на преход, чрез създаване на мрежа от развиващи се страни, които си сътрудничат. „Тези три страни не само имат вътрешен пазар с голям потенциал, но също така не действат с присъщата за САЩ арогантност във външната си политика", пише списанието. В допълнение към споразуменията от БРИК и Евразийски съюз, има други двустранни и многостранни споразумения, не само в азиатския регион, но също в Африка и Латинска Америка.
"Еднополюсния световен ред", който съществува от началото на 1990 г. губи позиции, тъй като САЩ не са в състояние да изпълнят ролята на глобален доминатор. Според австрийското списание, от дълго време САЩ са се предали в ръцете на олигарсите. В действителност американските компании имат по-голямо влияние в света, отколкото политиката на САЩ, която "с помощта на войски проправя пътя за големите компании".
Междувременно се формира мрежа от развиващи се страни, които ще определят бъдещия растеж на световната икономика. Списанието отбелязва също така, че за Европа, която поддържа близки отношения с Вашингтон, това ще доведе до многобройни трудности. Ако правителствата от Лисабон до Киев продължат политиката про-САЩ, тази страна ще завлече европейските държави в бездната, заключва "Contra Magazin".

Станете почитател на Класа