Как еврозоната се превърна в "Игрите на глада"

Еврозоната се стреми да разреши кризата основавайки се на погрешна идеология, твърдят холандските учени Servaas и Naastepad, в интервю за портал AlterNet. Те добавят, че вместо "непоклатимата вяра, че финансовите пазари се регулират и стабилизират автоматично", по-доброто решение би бил контролираният капитализъм.
Основавайки се на идеята, че кризата се случва, поради липса на конкуренция на стойности и цени, засегнатите страни предприеха строги икономии, които се състояха в съкращения на публичните разходи, дерегулиране на пазарите на труда и увеличаване на износа.
Експертите сравняват надпреварата за намаляване на разходите за труд с романа "Игрите на глада", тъй като всяка страна е "длъжна да се защитава сама, главно чрез намаляване на заплатите и надявайки се да получи пазарна квота на износ за сметка на останалите. "
Всъщност, дисбалансът между страните от еврозоната е причинен от капиталовите потоци в рамките на валутния съюз. "Кризата в еврозоната е банкова криза, а не дългова или на конкурентността на разходите за труда", казват експертите.
Те смятат, че е необходимо да бъдат разбрани предимствата на икономическата координация, която не разчита единствено на пазарите. Данъчни стимули, координирани от членове на Еврозоната, биха позволили спиране на финансовата разруха и биха довели до по-добри резултати.

Станете почитател на Класа