Забравени уроци от Втората световна война?

Властите в град Шверте в западната част на Германия планират да настанят бежанци в бараки, които по време на нацистка Германия са били част от така наречените външни лагери на Бухенвалд, съобщава списание Der Spiegel.
По онова време помещенията на предприятието за жп ремонти в Шверте са били лагер за принудителен труд на затворници от Източна Европа.
Според Der Spiegel, след почти 70 години в една отбараките се планира настаняване на десетки бежанци. Това вероятно е бившо казармено помещение на охраната на концентрационния лагер, но липсват безспорни историческите доказателства.
Както отбелязва медията, градските власти не виждат нищо скандално в тази ситуация и казват, че през последните 20 години помещенията са били използвани като склад, арт студио и детска градина.
Въпреки това, представители на обществото остро критикуват това решение. Биргит Науйокс, ръководител на Съвета за бежанците в Северен Рейн-Вестфалия, нарече решението на градските власти "смущаващо, странно и най-малкото - безчувствено."

Станете почитател на Класа