Папа Франциск носи послание за междурелигиозна и междуетническа хармония

Шри Ланка все още се възстановява от раните на една брутална, гражданска война продължила четвърт век и очаква нови религиозни напрежения след парижките атаки.
Часове преди папата да замине на едноседмичната си Азиатска визита, той каза на дипломатите във Ватикана, че фундаменталисткият тероризъм е резултат на това, че хората биват поробени от "девиантни форми на религия" и използват Бог като идеологически претекст за масови убийства.
Франсиск се очаква да отправи призив за по-голям диалог между хора от различни вероизповедания по време на посещението си в Шри Ланка, предимно будистка островна държава в Индийския океан, където има хиндуистки, мюсюлмански и католически малцинства и дълга история на християнството през 400-годишното португалско, холандско и британско колониално владичество.
Папа Франциск пристига във вторник сутринта в коренно различна Шри Ланка, отколкото само преди дни, след като дългогодишният президент на страната бе победен в изборите, които сам предизвика. Новият президент на Шри Ланка Maithripala Sirisena, който капитализира непопулярността на бившия президент сред етническите и религиозни малцинства, ще приветства папата в столицата Коломбо.
Франсиск ще има натоварен първи ден, включващ реч на летището при пристигане и среща с епископи от страната. Главното събитие е среща с представители на основните религиозни групи. Там той се очаква да призове за по-голяма хармония и диалог между будисти, хиндуисти, мюсюлмани и католици, на фона на скока на антимюсюлманско насилие от фундаменталисти-будисти.
Той също се очаква да призове за по-голямо примирение между сингалското мнозинство и тамилското малцинство след бруталното смазване от армията на бунтовниците Тамилски тигри. Сингалите са предимно будисти, докато тамилите са предимно хиндуисти. Католиците съставляват по-малко от 7% от островната държава, наброяваща 20 милиона души, но църквата гледа на себе си като силен източник на националното единство.
В сряда, Франсиск ще канонизира първия светец на Шри Ланка, преподобния Йосиф Ваз, мисионер от 17-ти век, съживил католическата вяра по време на холандското калвинистко колониално владичество.
В четвъртък той се отправя към Филипините, най-голямата римо-католическа страна в Азия и третата в света.
Милиони филипинци се очаква да присъстват на събитието, вероятно надминавайки рекорда от 5 000 000 души на последната папската визита, от St. John Paul II през 1995 г.

Станете почитател на Класа