Йеменският клон на Ал Каида процъфтява

Йеменският клон на Ал Каида набира сили и намира нова подкрепа и попълнения от сунитските племена в страната - като ответна реакция на нападенията с безпилотни самолети и идването на власт на шиитските бунтовници, които превзеха столицата и други части на Йемен, предупреждават племенни лидери и представители на властите.

Възходът на екстремистите идва, след като в продължение на месеци те бяха притискани от многобройни предизвикателства. В началото на миналата година нападения с американски безпилотни самолети, последвани от йеменска сухопътна офанзива, помогнаха на Йемен да унищожи ключова база на Ал Каида в отдалечен планински район на бедната нестабилна държава. През последната година Ал Каида освен това се натъкна на жестока конкуренция в лицето на новата сила в Близкия изток - групировката "Ислямска държава" - която опита да си създаде позиции в Йемен.

Но експанзията на шиитските бунтовници, известни с името хуси, е дар божи за "Ал Каида на Арабския полуостров" (АКАП), както се нарича йеменският клон на терористичната мрежа.

Размириците в страната са от силно религиозен характер, изправяйки сунити срещу шиити, което е добре за сунитската Ал Каида. Макар групировката да загуби някои известни фигури при нападения с дронове през последните години, смъртта на известни племенни фигури в тези удари подтикна членове от тези племена към екстремистите.

В дългосрочен план дългогодишната кампания на Съединените щати да смаже клона на Ал Каида вероятно ще претърпи неуспех, предупреждава Бил Роджио от "Лонг уор джърнъл", който води хроника на екстремистките дейности.

Утвърждавайки се на местно ниво в Йемен, Ал Каида засилва потенциала си да извършва нападения в чужбина срещу САЩ, което е неин основен приоритет. Подкрепени от сваления от власт президент Али Абдула Салех, хусите излязоха от анклавите си в Северен Йемен и превзеха столицата Сана през септември.

Правителството на президента Абд Рабу Мансур Хади оттогава е изцяло под тяхно влияние. Хусите овладяха осем от общо 21 провинции, като установиха контрол над силите за сигурност в много градове. Държавните служители, които не са лоялни към тях, или се оттеглят, или им сътрудничат неохотно.

Първоначално борбата между хусите и техните опоненти се водеше до голяма степен на политическо и племенно равнище. Но сега, когато шиитските бунтовници навлизат в предимно сунитски региони в Централен Йемен със заявена цел да се борят с Ал Каида, конфликтът приема религиозен характер на сунити срещу шиити, което е добре дошло за сунитската Ал Каида. Екстремистите и техните съюзници отговориха с партизанска кампания на самоубийствени бомбени нападения и други атаки срещу хусите.

Мощта на хусите "единствено увеличава членската маса на Ал Каида", заяви член на АКАП в онлайн интервю за Асошиейтед прес.

Той допълни, че стратегията на групировката му е да въвлече хусите в продължителна война и да ги накара да се изтеглят.

Град Рада, в централната част на страната, който е сред най-ожесточените фронтове, показва как Ал Каида се възползва от развитието на ситуацията.

Почти всяка нощ има бомбени нападения срещу позиции на хусите, при които през последните седмици загинаха десетки шиитски бунтовници. Местните племена оказват съдействие на Ал Каида за безопасно преминаване през техните територии, за да могат нейните бойци да атакуват шиитите, каза Али Абу Сарима - местен племенен лидер, който се противопоставя и на хусите, и на Ал Каида.

Градът е дългогодишен бастион на Ал Каида. Нейните членове за кратко го превзеха през 2012 г., но бяха отблъснати от йеменските войски, подкрепени от местни племена. Сега заради недоволството от хусите, някои племенни членове се обръщат обратно към Ал Каида, казват местни племенни фигури.

"Става въпрос за вендета срещу хусите. Племената могат дори с дявола да се съюзят", заяви за АП Ахмед Джабри, племенен лидер в Рада.

Местните жители все повече гледат на Ал Каида като на "последната крепост, защитаваща йеменските сунити" от хусите, посочи прессекретарят на регионалното правителство на провинция Ал Байда, където се намира Рада.

"Това ще доведе до (оформянето) на враждуващи блокове на сунити срещу шиити... докато държавната власт се изпарява", каза прессекретарят, пожелал анонимност.

Според него и други хора от областта има усещане, че САЩ работят с хусите, на фона на твърденията, че безпилотни самолети нанасят удари срещу екстремистите по време на боеве с шиитските бунтовници. Вашингтон разкритикува завземането на властта от страна на хусите. Ал Каида обаче се опитва да подхрани това усещане. Неотдавна военният командир на АКАП Насър ал Анси нарече хусите "разузнавателно звено" на САЩ.

Към Ал Каида се обръщат и членове на партия "Исла" - йеменския клон на "Мюсюлмански братя", след като бойците на хусите победиха нейното въоръжено крило по време на настъплението си към Сана, и партията до голяма степен потърси политически решения, вместо да се бие с бунтовниците, каза анализаторът Ахмед Зарка.

АКАП е смятана от Вашингтон за най-опасния клон на терористичната мрежа, след като направи опити за атентати на американска земя през 2009 и 2010 г., и Съединените щати водят от години срещу групировката ожесточена кампания с дронове.

Вътре в Йемен, апогеят на нейната мощ бе в началото на 2011 г., когато тя установи контрол над няколко града в южната част на страната и установи своя собствена власт с религиозни съдилища и ведомства, надзираващи комуналните услуги. Групировката обаче бе отблъсната с мощна офанзива на йеменската армия, подкрепена от САЩ, разпръснала екстремистите в няколко отдалечени бастиона.

През април АКАП понесе нов удар, когато йеменски войски, подкрепени от американски безпилотни самолети, превзеха главна база на Ал Каида, скрита в планините в южната част на Йемен, близо до град Махфад. След поражението "Комитетът по сигурността" на групировката опита да подобри мерките за сигурност на нейните членове, раздавайки на последователите й диплянки с инструкции как да избягват нападения с безпилотен самолет, съветвайки ги да бягат към нова позиция още щом чуят безпилотен самолет над себе си, въз основа на теорията, че имат 12 секунди, преди ракетата да удари.

АКАП затегна и мерките срещу шпиони, след като залови няколко предполагаеми информатори, които бяха екзекутирани, след като бяха подложени на разпит за подробности как са поставили електронни чипове на активисти, за да улеснят ударите срещу тях.

Новите инструкции за членовете на Ал Каида предупреждават да не се взимат подаръци или лаптопи от подозрителни хора. Новите попълнения сега се проучват по-добре, за да се отсеят потенциални шпиони.

Групировката разшири присъствието си в 12 от всички 21 провинции в Йемен според доклад на института "Американ ентърпрайз" от 2013 г.

Йеменският анализатор Мохамед Абдел Азиз сравни Йемен с Ирак от първото десетилетие на 21-и век, когато идването на шиитите на власт подхрани местния клон на Ал Каида и страната бе въвлечена в жестока война на религиозна основа. Целта на групировката е с времето да подкопае властта на правителството, което смята за неверническо.

"Ал Каида разяжда от всички страни йеменската държава. Те продължават да хапят като малки лисици, нападнали слон от всички посоки", допълни той.

БТА

Станете почитател на Класа