Папата номинира 15 нови кардинали от 14 различни нации

Папа Франциск новинира 15 нови кардинали в неделя, като ги избра от 14 държави, включително и отдалечени кътчета на света, като Тонга, Нова Зеландия, Кабо Верде и Мианмар, за отрази разнообразието на църквата и нейното развитие в места като Азия и Африка.
Някои от кардиналите са родом от Етиопия, Тайланд и Виетнам. Има и от Сицилия, където Църквата през последните десетилетия подкрепя общественото отхвърляне на мафията.
Позовавайки се на Ватикана, Франсис каза на вярващите на площад Свети Петър, че духовниците идват "от всеки континент" и "показват неделичимата връзка на Римската църква с църквите по света."
В допълнение към 15-те нови кардинали, които са под 80 години и имат право да гласуват за следващият папа, Франциск връчи честта на пет по-стари духовници. Той каза, че те се отличили за тяхната работа в администрацията на Ватикана и в дипломатическа служба. Те са от родината на папата Аржентина, Мозамбик и Колумбия.
Говорейки от прозорец на Ватикана към тълпата на площад Свети Петър, Франсиск направи още едно изнендващо съобщение. Той каза, че на 12-13февруари, той ще води среща на всички кардинали за " насоките и предложенията за реформа на Римската курия," административната бюрокрация на Ватикана.
Франциск използва своето папство, която започна през март 2013, с цел да изкорени корупцията, неефективността и други проблеми в църквата.

Станете почитател на Класа