×

Забележка

Can't identify browser version. Agent: Mozilla/5.0 (Windows; Linux; Trident/ 7.2 ; en-us) like Gecko Safari/548.81

Само това не бяха правили: За да отслабнат тиктокъри вдигат чаши, пълни с... попови лъжички

Само това не бяха правили: За да отслабнат тиктокъри вдигат чаши, пълни с... попови лъжички
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    08.09.2024
  • Сподели:

Последната тенденция за отслабване, обхванала TikTok, може да се опише като предложение да се пие напитка, известна като „вода от попови лъжички“ всеки ден. Въпреки страшното име, напитката не съдържа истински попови лъжички. Вместо това, това е смес от вода, лимонов сок и семена от чиа.

 

И въпреки че тази смес не изглежда особено привлекателна, учените смятат, че тя може да донесе определени ползи на тялото ни, пише The Conversation.

 

Напитката получава името си от желатиновата консистенция на хидратирани семена от чиа, напомняща на жабешки попови лъжички, пълни чаша.

Привържениците на тенденцията казват, че им помага да се чувстват по-сити, насърчавайки загубата на тегло. Семената от чиа са известни с високото си съдържание на фибри, което играе важна роля за насърчаване на ситостта и регулиране на храносмилането, така че може да има известна истина в това, казва Хейзъл Рейс, директор на програмата за хранене и здраве в университета Edge Hill.

Фибрите в семената от чиа са предимно разтворими, образувайки гелообразно вещество в стомаха, което забавя храносмилането, според проучване, публикувано в списание Food Science & Nutrition.

По-бавното храносмилане помага да се поддържа постоянен поток от енергия, което може да доведе до намален апетит и в резултат на това по-малко консумирани калории. Освен това семената от чиа са богати на омега-3 мастни киселини, известни със своите ползи за здравето на сърцето, включително понижаване на нивата на триглицеридите и потенциално намаляване на риска от сърдечни заболявания, уточнява Glasnews,bg.

Освен това семената от чиа са добър източник на растителни протеини, което ги прави ценна добавка към вегетарианската диета. Антиоксидантите, открити в семената от чиа, също помагат в борбата с оксидативния стрес, като потенциално намаляват риска от развитие на хронични заболявания като рак.

Въпреки че ползите за здравето от семената от чиа са доказани, важно е да подхождате предпазливо към тенденцията за напитки, предупреждава Рейс.

Желиращите свойства на семената от чиа, макар и полезни в умерени количества, могат да представляват опасност от задавяне, ако се консумират в суха форма. За да предотвратите риска, те трябва да се накиснат за 15-30 минути преди употреба. В допълнение, внезапното увеличаване на диетичните фибри в семената от чиа може да причини храносмилателен дискомфорт при хора, които не са свикнали с диета с високо съдържание на фибри, и да доведе до симптоми като подуване на корема и газове.

Освен това хората с определени медицински състояния или приемащи специфични лекарства трябва да се консултират със здравен специалист, преди да включат големи количества семена от чиа в диетата си.

Семената от чиа могат да взаимодействат с лекарства, особено тези, които помагат за понижаване на кръвното налягане, и могат да влошат състояния като болестта на Crohn. Въпреки че имат многобройни ползи за здравето, няма нужда да търпите лигавата текстура на „водата от попова лъжица“, ако не ви харесва, казва Рейс.

Можете да получите същите хранителни ползи, като добавите семена от чиа към други ястия, като смутита, овесени ядки или кисело мляко. Пиенето на достатъчно вода през целия ден също е от съществено значение за поддържане на хидратация и цялостно здраве, така че водата със семена от чиа е само един от многото потенциални начини да останете хидратирани и здрави.

 

 

Станете почитател на Класа