Като за последно! Дерат кожи по морето - за 100 лв. може да останете гладни

Като за последно! Дерат кожи по морето - за 100 лв. може да останете гладни
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    08.09.2024
  • Сподели:

Цените по морските кръчми и капанчета през септември не само не са намалели, но на някои места дори са увеличени. В началото на сезона порция цаца вървеше между 6 и 8 лв., а сега се търгува между 8 и 10 лв. Това става ясно от проверка по кръчмите на крайбрежната алея във Варна, съобщава "Телеграф".


Чиния пържени картофи варира между 6 и 10 лв. без сирене по различните заведения. 500 мл бира се търгува най-често на цени от 5-6 лв. 4-5 лв. е цената на безалкохолните за 250 мл. Порция пържени рингове от калмари струва между 10 и 15 лв. Салатите са по 10-15 лв. за порция от 300 грама.

Реклама

За да привличат клиенти, кръчмарите на заведенията по плажа разчитат единствено на рекламни пана с менюто, което предлагат, с посочени цени на него. Т.нар. викачи са запазена марка за заведенията по Южното Черноморие. Една скромна вечеря за трима от салата, основно и десерт, без алкохол, излиза не по-малко от 100 лв.

Въпреки това заведенията са пълни, а в петък, събота и неделя трудно може да се сдобиете с маса без предварителна резервация. Почти всички ресторанти и капанчета по крайбрежната алея и тези на Морска гара Варна работят целогодишно, като 365 дни в годината се радват на добра посещаемост.

 

Изгодно

В първите дни на септември цените на хотелите масово падат. Офертите с отстъпки във всички южни курорти валят буквално всеки ден. В последните дни на лятото промоционалните пакети започват с минимум 20%. Някои хотели са обявили до 30-40% намаление.

До края на септември се очакват масови отстъпки от 50%, с които почивката ще излиза точно наполовина от тази в пика на сезона. Промоциите определено привличат туристи, още повече че синоптиците обещават топъл и слънчев септември.  

В момента в най-южните ни курорти може да се намерят апартаменти само по 60-80 лева за нощувка за четирима.

В някои от по-големите хотели се прилага друга стратегия за отстъпки чрез т.нар. екстри - срещу пакет от 5 заплатени нощувки туристите ползват бонус от още две или общо 7 нощувки.  

Повечето морски хотели ще останат отворени до края на месеца, а други планират да затворят едва в средата на октомври. Най-голям е напливът около двата празника на 6 и 22 септември, заради които се сливат общо по три почивни дни. Много българи са резервирали предварително места за кратка ваканция на морето през двата уикенда, твърдят хотелиери.  

За разлика от хотелските бази, кръчмите и ресторантите не предлагат никакви отстъпки. Цените в менютата на заведенията за хранене остават заковани през целия сезон, а когато се променят, то промяната е само нагоре.

"Никога не е имало отстъпки в заведения в предсезон или в края му. Хотелите могат да си го позволят, но не и дребните търговци, които плащат наеми, ток, заплати. За нас дори е по-зле, когато туристите намалеят, затова и нашите цени не се влияят от края на сезона и туристопотока", обясняват хора от бранша.  

Сметка

Затова и много от ресторантите и кафенетата работят до края на август. В момента в Слънчев бряг, както и по другите курорти на юг, вече има доста заведения, които са хлопнали кепенци.

"В края на август или началото на септември затварят предимно заведения, които са по-отдалечени от морето. Причината е, че когато намалеят туристите, на тях не им излиза сметката да поддържат персонал и да плащат други разходи - излизат или на минус, или на нулата. Още две седмици, най-много три остават да работят заведенията по плажните ивици, които още имат някакви обороти", разясниха кръчмари.  

Гевреци, сладолед и царевица, които се продават от разносвачи по плажните ивици, също остават без промяна.

Станете почитател на Класа