Пушиш канабис - 11 пъти по-висок риск от психични разстройства

Пушиш канабис - 11 пъти по-висок риск от психични разстройства
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.07.2024
  • Сподели:

Ново проучване, публикувано в списание Psychological Medicine, изчислява, че тийнейджърите, употребяващи канабис, са изложени на 11 пъти по-висок риск от развитие на психотично разстройство в сравнение с връстниците си, които не пушат марихуана.

Документът е озаглавен „Възрастово-зависима връзка на употребата на канабис с риск от психотично разстройство”.

Това откритие предполага, че връзката между канабиса и психотичните разстройства може да е по-силна, отколкото е посочено в предишни изследвания, разчитали до голяма степен на по-стари данни, когато той е бил по-малко ефективен от днес. За контекст, средната сила на THC на канабиса в Канада се е увеличила от приблизително 1% през 1980 г. до 20% през 2018 г.

Изследователи от Университета на Торонто, Центъра за пристрастяване и психично здраве (CAMH) и ICES, свързали скорошни данни от проучване на населението от над 11 000 подрастващи в Онтарио, Канада с данни за използване на здравни услуги, включително хоспитализации, посещения в спешно отделение и в амбулатория.

„Открихме много силна връзка между употребата на канабис и риска от психотично разстройство в юношеството. Но изненадващо, не открихме доказателства за връзка в млада зряла възраст“, казва водещият автор Андре Макдоналд.

От тийнейджърите, които са били хоспитализирани или са посетили спешна помощ за психотично разстройство, приблизително 5 от всеки 6 са съобщавали преди това за употреба на канабис. Наблюденията на Макдоналд сочат, че „голяма част от тийнейджърите, които употребяват канабис, няма да развият психотично разстройство, но според тези данни повечето юноши, които са диагностицирани с психотично разстройство, имат история на употреба на канабис”.

Изследователите казват, че не могат напълно да изключат обратната причинно-следствена връзка, тъй като подрастващи с психотични симптоми може да са се самолекували с канабис, преди да получат клинична диагноза.

Те също така не могат да обяснят потенциално важни фактори, като генетика и история на травма. Тези ограничения правят невъзможно да се каже окончателно, че употребата на канабис от тийнейджъри причинява психотични разстройства. Авторите също така отбелязват, че техните оценки са само приблизителни, което предполага, че са необходими допълнителни проучвания.

Станете почитател на Класа